slika

Ovaj recept je do mene stigao posredstvom naše blogerke Mahamaje. Mahamajo, hvala! Recept je fantastičan. Pošto ovaj kuglof ne sadrži jaja možete ga praviti u vreme posta, a njegov sastav pokazuje koliko je ukusan i mirisan. Posni kuglof Možete ga praviti za vreme božićnih ili uskršnjih praznika i služiti ga uz kafu, mleko ili čaj. Naravno, čaša vina će se odlično uklopiti uz parče ovog kolača. Engleski kuglof Mahamaja je ovaj recept dobila iz Engleske, pa otuda i njegov naziv – Engleski kuglof. Ono što je najvažnije, svi sastojci su dostupni u našim supermarketima. Mera koju koristimo za pravljenje kuglofa je velika šolja za belu kafu.

Potrebni sastojci: 1 šolja mleka1 šolja smedjeg šećera1 šolja brašna1 prašak za pecivo1 šolja griza½ šolje ulja1 šolja seckanih smokava (ili drugog suvog voća)1 šolja seckanih oraha2-3 kašike ušećerene korice limuna i narandže½ kesice mrvljenog anisa Način pripreme:

Sve sastojke pažljivo izmešati varjačom u posudi za mešenje. Ostaviti da odstoji 20-30 minuta. Za to vreme zagrejati pećnicu na 200ºC, kalup za kuglof namazati rastopljenim margarinom i dobro posuti prezlom. Smesu izručiti u kalup i peći u zagrejanoj pećnici oko 40 minuta. Gotov kuglof posuti prah šećerom ili ga dobro zaliti rastopljenim, vrućim margarinom, pa odmah dobro posuti prah šećerom kako bi se dobila fina glazura. Po želji u samu smesu možete dodati komadiće posne ili crne čokolade i gotov kuglof premazati čokoladnom glazurom.

Glazura od čokolade:

1,5 dcl vode skuvati sa 25 g putera ili margarina i 50 g prah šećera. Kada smesa provri dodati 300 g čokolade. Čokoladnu glazuru možete napraviti od same čokolade uz malo dodatog margarina ili putera. Ova glazura je neznatno čvršća od predhodne, a mnogo brže se suši.

Kuglof u kalupu Molim vas da podelite ovaj članak Bookmark and Share


Pročitajte ostatak teksta

Pogledajte još tekstova od blogera: Karlovački kuglof

  Blogosfera Info Box

Blogosfera ima ukupno

4636 postova