slika

kuglof

Zbog svog interesantnog oblika i raznovrsnosti sastojaka kuglof spada u najlepše kolače.

Kuglof je najstariji modelirani kolač.
Za njegovo pripremanje neophodno je koristiti modlu (kalup) koja je uvek okrugla i ima rupu u sredini.
Rupa, takozvani 'dimnjak' pomaže da se kuglof ravnomerno peče sa svih strana.

modla za kuglofKalupi mogu biti raznih veličina.
Najčešće se koristi kalup promera 22 cm, a za kuglofe sa kvascem neophodno je koristiti modlu promera 26 cm.
Mogu imati različite šare što doprinosi lepoti kuglofa.
Izradjuju se od različitih materijala: Prohrona, Teflona, Emajla, Keramike, a u novije vreme i od Silikona.

Svako je u mogućnosti da sebi priušti odgovarajući kalup.
Posebno je interesantan kalup u obliku četvrtaste tepsije sa šest malih modlica za kuglof. Takvi kuglofi često se poklanjaju dragim osobama.

Stari kalupNe zna se tačno kada i gde je nastala prva modla za kuglof.
Više nacija se otima za ovaj kolač. Sa sigurnošću možemo reći da je krasio trpeze srednjevekovnih kraljeva i o tome postoje verodostojni dokazi.
Italijani, na primer, tvrde da su kalup za kuglof izmislili stari Rimljani i da postoji 'antička modla'.

Danas se više renomiranih proizvodjača takmiči ko će na tržište izbaciti lepšu i kvalitetniju modlu.
Napoznatiji medju njima su 'Dr Oetker', 'Zenker' i 'Kaiser'.

linie kuglof starinski

Saveti za održavanje modli:

Za koju god modlu da ste se odlučili, morate sa njom uvek postupati po proizvodjačevom uputstvu za upotrebu.

Modlu ovek držite suvu i čistu.

Kalup nikad ne stavljajte u mašinu za pranje posudja.

Nikad nemojte stavljati jednu modlu u drugu.

Okačite je na zid kuhinje i imaćete divan ukras.

Modlu ćete najlakše oprati ako je odmah po vadjenju kolača napunite hladnom vodom, ostavite oko 5 minuta, a zatim bez pritiskanja operete deterdžentom i sundjerom. Nikad ne koristite žicu za pranje.
Ostavite je da se ocedi ili je osušite mekom krpom.


Pročitajte ostatak teksta

Pogledajte još tekstova od blogera: Karlovački kuglof

  Najnovije na Blogosferi

Koji su Sve Benefiti U?enja Stranog Jezika

Leto je savreno godinje doba za uivanje, to je istina. Tako?e je istina da je grad u toku leta maltene prazan, doga?anja, odnosno distrakcija je ...

pročitajte celu vest
09.10.2018 0:10:09

kategorija:Internet

Komentariši

  Blogosfera Info Box

Blogosfera ima ukupno

4638 postova