Ima li smisla uzimati Kolageni hidrolizat?

Kolagen je životinjskog porekla, predstavlja matriks (glavni gradivni element hrskavice) za formiranje lokomotornog aparata.
Kolagen je dugo smatran kao nutritivno ograničena biološka vrednost proteina, jer ne sadrži sve esencijalne amino kiseline.
Ipak, danas gledamo potpuno drugačije na kolagen, jer su otkriveni biogeni
kapaciteti kolagenog hidrolizata:

  1. regeneriše sva tkiva formirajući zglobni sistem,
  2. podržava rast mlade hrskavice i ćelija kostiju,
  3. stimuliše mladi fiziološki kolagen koji čini najveći deo hrskavice.

Kakav je put kolagenskog hidrolizata do zglobne hrskavice?

Nakon uzimanja, kolagen odlazi u probavni trakt odakle se apsorbuje iz tankog creva u limfni sistem, krv i putem krvnih kapilara ide u zglobna tkiva i ćelije, potom u zglobnu tečnost, koja ishranjuje zglobnu hrskavicu.

Evropski naučnici Adam, Oesser i Seifter su otkrili, da 90% peroralno uzimanog kolagenog hidrolizata  se apsorbuje u probavni trakt u toku prvih 6 sati. Otkriveno je da je maksimalan nivo  u plazmi nakon 6 sati, u koži nakon 12 sati a u hrskavici nakon 48 sati  uzimanja. Medjutim, u plazmi i koži nakon dostignutog maksimuma dolazi do brzog smanjenja nivoa kolagena, dok u hrskavici maksimalan nivo traje još 48 sati. Dodatna količina kolagenog hidrolizata se akumulira u hrskavici.

Iz navedenog je jasno da za postizanje maksimalnog nivoa kolagena u hrskavici, nije važna brzina apsorpcije , već period redovnog i dugotrajnog uzimanja, da bi bio postignut najviši i trajno kumulirajući nivo kolagenog hidrolizata. Nakon apsorpcije kolagenog hidrolizata, iz probavnog trakta u krvotok ulazi smesa kolagena koja se prioritetno akumulira u hrskavici, ali pojavljuju se i u jetri, crevima, koži i kostima.

  Najnovije na Blogosferi

Koji su Sve Benefiti U?enja Stranog Jezika

Leto je savreno godinje doba za uivanje, to je istina. Tako?e je istina da je grad u toku leta maltene prazan, doga?anja, odnosno distrakcija je ...

pročitajte celu vest
09.10.2018 0:11:09

kategorija:Internet

Komentariši

  Blogosfera Info Box

Blogosfera ima ukupno

4638 postova