Savet: Nemojte prelaziti sa strukovnih na akademske studije!

Preko dvedeset odsto (od mnogih) pitanja koja dobijam na temu visokog školstva u Srbiji je u nekoj vezi sa “specifičnim” slučajem pojedinog bivšeg ili sadašnjeg studenta na temu prebacivanja sa strukovnih studija na akademske studije, i to obično zbog sticanja Master diplome. U ovom tekstu se nalaze odgovori na ovo i na srodna česta pitanja, [...]

Rating: 0.0/10 (0 glasova cast)

Preko dvedeset odsto (od mnogih) pitanja koja dobijam na temu visokog školstva u Srbiji je u nekoj vezi sa “specifičnim” slučajem pojedinog bivšeg ili sadašnjeg studenta na temu prebacivanja sa strukovnih studija na akademske studije, i to obično zbog sticanja Master diplome.

U ovom tekstu se nalaze odgovori na ovo i na srodna česta pitanja, kao i projekcija šta će se u školstvu Srbije desiti u naredne 3-5 godina.

Ne možete brže završiti fakultet preko strukovnih studija!

Karatak odgovor na pitanje koje se ovde pominje o prelasku sa strukovnih na akademske studije glasi:

Zašto mislite da bi vam neki fakultet dozvolio da prođete jednostavnije (čitaj – i jeftinije) tako što negde date pare za tri godine studija, i onda dođete na fakultet gde vam oni brzo (i povoljno) omoguće da dobijete Master diplomu? To bi značilo da oni ne cene svoje studente akademskih studija od prve do treće godine (i njihove pare)!

Naravno da će svi normalni fakulteti napraviti sistem na taj način da vam se ne isplati ni novčano ni vremenski da prvo upišete strukovne studije, pa da se prebacujete na akademske studije!

Ako želite master diplomu, upišite akademske studije, nemojte kretati na strukovne, zato što ste čuli da su to lakše studije!

Po Zakonu o visokom obrazovanju, strukovne studije (trebalo bi da) služe za usvajanje praktičnih/primenljivh znanja iz oblasti studiranja, dok akademske studije pripremaju studente za moguću naučnu karijeru upisom na doktorske studije, nakon Mastera. Iz tog razloga, studentima akademskih studija je lakše da pređu na strukovne studije, ako to žele, ali obrnuto nije tako. Sa strukovnih studija se teže prelazi na akademske studije – u proseku se studira duže bar godinu dana do sticanja Master diplome, i košta skuplje.

Preporučujem da pročitate moje tekstove na temu šta su to Master, specijalističke, MBA i druge vrste studije, kao i posebnu kategoriju tekstova na temu edukacije.

Odgovori na još neka česta pitanja (obično u vezi specijalističkih studija):

  • Za sada, formalno posmatrano, sasvim je sve jedno da li ste završili jednogodišnje ili dvogodišnje specijalističke strukovne studije, i to što imate npr. 240 ili 300 bodova za strukovnim studijama, nema veze sa bodovima na akademskim studijama (ne možete dobiti Master bez polaganja dodatnih ispita).
  • Po Zakonu, za sada ne postoji strukovni master, i dvogodišnje specijalističke strukovne studije (koje će u jednom momentu postati strukovni master, ali se ne zna za koliko godina) jesu DVOGODIŠNJE SPECIJALISTIČKESTRUKOVNE STUDIJE – i ništa drugo.
  • MBA studije u Srbiji po Zakonu ne postoje,  kada se izvode i dobija se za njih domaća diploma, to su u stvari dvogodišnje specijalističke strukovne studije.

Šta će se desiti sa školstvom u Srbiji u narednih 3-5 godina?

Ukratko – ništa posebno! Ali… kako sada “već i vrane cvrkuću” o tome koliko nam je školstvo neprilagođeno realnim potrebama privrede i kako se na fakultetima i visokim školama ne produkuju upotrebljivi kadrovi za većinu poslova koji “čekaju” te kadrove, u narednom vremenu će se polako početi da se dešavaju sledeća “izbijanja”:

  • Pojedini departmani na dravnim fakultetima i pojedini smerovi na visokum državnim školama počeće da kreiraju i sprovode pojedine  programe studija koje će za rezultat imati sve veće naznake upotrebljivosti studentima kasnije kada se pojave u privredi.
  • Na pojedinim privatnim fakutetima i visokim školama napokon će se shvatiti da nije sve u ispunjavanju želja studenata za ostvarivanjem zvanja, i takve privatne edukativne ustanove će veoma brzo krenuti u kreiranje primenljivih programa sa mogućnostima direktnog zapošljavanja posle završenih studija.
  • Praksa za vreme studija će postati jedna od najvažnijih komponenti kvalitetnog studiranja.
  • Sve prethodno će na ovakvim edukativnim institucijama inicirati preko potrebnu reformu profesora (koji u ogromnoj većini i dalje ne shvataju potrebe vremena u kojem žive – ovo je većinski problem u celoj Evropi, ne samo kod nas).

Sve ove promene se neće videti odmah, ni na prvi pogled, već će se to desti tada kada realno završeni studenti na ovakvom tipu studija krenu da odmah dobijaju poslove, za razliku od onih drugih…


Rating: 0.0/10 (0 glasova cast)


Pročitajte ostatak teksta

Pogledajte još tekstova od blogera: Dragan Varagic Blog

  Najnovije na Blogosferi

Ovo su detalji kojima možete ulepšati svoj dom

Okov za nameštaj Prvo na našem spisku su okovi za nameštaj, koji vam u prvom momentu mogu delovati možda i malo nejasno. Nekako smo navikli...

pročitajte celu vest
29.11.2018 0:12:09

kategorija:Razno

Komentariši

  Blogosfera Info Box

Blogosfera ima ukupno

4638 postova