Svečano useljenje stanara u novu zgradu na Koloniji

U Kovinu, na Koloniji, od danas, 29. juna, 15 izbegličkih, raseljenih i socijalno ugroženih porodica živi u novoj zgradi podignutoj u rekordnom roku sredstvima Evropske unije o kojima se stara Danski savet za izbeglice uz podršku Komesarijata za izbeglice Republike Srbije i uz blisku saradnju UNHCR-a i kovinske opštine. Ključeve novouseljenim stanarima podelili su Rasim [...]

U Kovinu, na Koloniji, od danas, 29. juna, 15 izbegličkih, raseljenih i socijalno ugroženih porodica živi u novoj zgradi podignutoj u rekordnom roku sredstvima Evropske unije o kojima se stara Danski savet za izbeglice uz podršku Komesarijata za izbeglice Republike Srbije i uz blisku saradnju UNHCR-a i kovinske opštine.

Ključeve novouseljenim stanarima podelili su Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalnu politiku u Vladi Srbije, Jolanda San Hose, prvi savetnik i šef sektora pri Delegaciji EU u Srbiji, zatim Svetlana Velimirović, zamenik Komesara za izbeglice Republike Srbije, Slavko Branković, predsednik kovinske opštine i Marina Kremoneze, predstavnik Danskog saveta za izbeglice u Srbiji.

Ukupna investiciona vrednost zgrade za socijalno stanovanje u Drugoj mesnoj zajednici iznosi 276.000 eura, od čega je Evropska unija obezbedila 174.000, a Danski savet za izbeglice 102.000 eura.

Kovinska opština doprinela je projektu doniranjem građevinske parcele, izradom glavnog projekta uz svu neophodnu urbanističko-tehničku dokumentaciju, obezbeđenjem potrebne infrastrukture i finansiranjem priključaka na postojeću infrastrukturnu mrežu.

Vlasnik zgrade i nosilac prava korišćenja stanova je Opština Kovin, a objektom će upravljati Centar za socijalni rad.

U ime opštine goste i brojne građane pozdravio je Slavko Branković. On je podsetio i da su prvi razgovori sa tada potencijalnim donatorom, Danskim savetom za izbeglice i njegodim predstavnikom gospođom Kremoneze, započeli prošle godine upravo u ovo vreme, a da se samo godinu dana kasnije objekat već predaje na upotrebu.

-Mi spadamo u red država sa najvećim procentom izbegličke populacije. Imamo 74.000 izbeglica, ali i preko 200.000 raseljenih lica. Nastojimo da taj problem rešimo tako što insistiramo pre svega na njihovom povratku, jer to jeste njihovo osnovno, elementarno pravo. U 40 opština smo razvili stanovanje u socijalno zaštićenim uslovima, a ukupno je izgrađeno 657 stambenih jedinica, a za dve godine će biti izgrađeno još 40. To znači da će ukupno 2.500 korisnika biti smešteno u tim objektima.

To je jedan od načina rešavanja tog pitanja, dok je drugi kupovina seoskih kuća i imanja.

Ovo jeste jedan način da se konačno zatvore kolektivni izbeglički centri kojih ima 40 u Srbiji i u kojima živi 5.500 ljudi. Oni imaju prioritet kada je u pitanju smeštaj u ovakvim stambenim jedinicama – rekao je ministar Rasim Ljajić u izjavi za lokalne medije.

U zajedničkoj prostoriji zgrade na Koloniji nastavljeno je kolektivno slavlje novih stanara koji od danas imaju svoj krov nad glavom.


Pročitajte ostatak teksta

Pogledajte još tekstova od blogera: Kovin Ekspres

  Najnovije na Blogosferi

Ovo su detalji kojima možete ulepšati svoj dom

Okov za nameštaj Prvo na našem spisku su okovi za nameštaj, koji vam u prvom momentu mogu delovati možda i malo nejasno. Nekako smo navikli...

pročitajte celu vest
29.11.2018 0:01:09

kategorija:Razno

Komentariši

  Blogosfera Info Box

Blogosfera ima ukupno

4638 postova