Sakupljanjem limenki do osvajanja glavne  nagrade

Osnovna škola “Sava Maksimović” iz Mramorka je ove školske godine ponovila učešće u ekološkoj akciji „Limenke sakupljaj, okolinu sačuvaj“ i sa prikupljenih 40 kilograma limene ambalaže uspela da, osim novca od otkupa, osvoji i glavnu nagradu- sedmodnevni boravak za dva učenika sa nastavnicom u ekološkom centru u Sremskim Karlovcima (ponovo je izabran ovaj lokalitet). Ovog [...]

Osnovna škola “Sava Maksimović” iz Mramorka je ove školske godine ponovila učešće u ekološkoj akciji „Limenke sakupljaj, okolinu sačuvaj“ i sa prikupljenih 40 kilograma limene ambalaže uspela da, osim novca od otkupa, osvoji i glavnu nagradu- sedmodnevni boravak za dva učenika sa nastavnicom u ekološkom centru u Sremskim Karlovcima (ponovo je izabran ovaj lokalitet).

Ovog puta će sa nastavnicom Danijelom Stanković u eko kamp avgusta meseca otputovati dva najvrednija učesnika akcije, a to su Branislav Stojković i Nikola Živanov, učenici 6-2 odeljenja.
I ove godine su učenici vredno donosili prikupljene limenke koje su pronalazili na različitim mestima (seoskim parkovima, kafićima, obližnjim izletištima itd.) a bilo je i nastavnika koji su takođe donosili kese sa limenkama i time podržali ovu eko akciju.

Nastavnica Danijela Stanković je đacima sve vreme pomagala u raznoraznim aktivnostima vezanim za ovu temu. Prve radne subote u ovoj školskoj godini, 18. septembra, odgledana je video projekcija rezultata sada već prošlogodišnje akcije “Limenke sakupljaj, okolinu sačuvaj”, a nakon nje su svi učenici škole na osnovu ideja i iskustava dve učenice i nastavnice Danijele, stečenih u eko kampu u Sremskim Karlovcima, uradili po nekoliko vrlo interesantnih ekoloških radionica (“Nauči da posadiš drvo”, “Kompostiraj, ne bacaj”, izrada panoramske kutije, “Šta sve umem da napravim od limenke” i ucrtavanje vodotoka na nemoj karti).

Decembra meseca u školi je za učenike šestih razreda organizovano predavanje Recan fonda za povraćaj i reciklažu limenki iz Beograda (koji je ujedno i organizator ove ekološke akcije) o važnosti prikupljanja i recikliranja aluminijumskog otpada, uz veoma interesantnu demonstraciju i poklončiće. Đaci su sa velikim interesovanjem pratili ovo izlaganje, a ponešto novo i naučili.
Organizator je i ove školske godine obezbedio specijalne kontejnere, edukativni materijal i plastične vreće za odlaganje limenki. Seoska diskoteka “Don Paco” nažalost, ovog puta nije mogla da pritekne u pomoć učenicima pošto je prestala sa radom još oktobra meseca pa je količina prikupljenih limenki znatno smanjena u odnosu na prošlogodišnju količinu (149 kg).

Akcija je, kao i protekle godine, sprovođena u okviru Građanskog vaspitanja, ali su joj se priključili i učenici koji ne pohađaju ovaj predmet, pa se i na ovaj način još jednom potvrdila odlična saradnja kolega izbornih predmeta koja traje već pune tri godine.
Kako će se potrošiti novac dobijen za otkup aluminijumskog otpada od prošle i ove godine, razmatraće se početkom septembra meseca u dogovoru sa direktorkom škole. Postoji velika želja učenika koji su učestvovali u ovoj akciji da odu na jednodnevni izlet.

Obzirom na odličnu saradnju naše škole sa Recan fondom, planira se učešće i u narednim akcijama koje organizuje ovo preduzeće (godišnje bude bar 3-4 zanimljive ekološke akcije).
Danijela Stanković


Pročitajte ostatak teksta

Pogledajte još tekstova od blogera: Kovin Ekspres

  Najnovije na Blogosferi

Ovo su detalji kojima možete ulepšati svoj dom

Okov za nameštaj Prvo na našem spisku su okovi za nameštaj, koji vam u prvom momentu mogu delovati možda i malo nejasno. Nekako smo navikli...

pročitajte celu vest
29.11.2018 0:01:09

kategorija:Razno

Komentariši

  Blogosfera Info Box

Blogosfera ima ukupno

4638 postova