Marijevo svetski prvak u banatskim šorama

TOMAŠEVAC – Ekipa Marijeva (Tomaševac) novi je svetski šampion u banatskim šorama. Oni su u finalu 11. Svetskog prevenstva u banatskim šorama na prepunom lokalnom stadionu u Tomaševcu pobedili ekipu prošlogodišnjeg prvaka Orlovata (Orlovat) rezultatom 30:12. Treće mesto zauzela je ekipa Čoke (Tomaševac), koja je pobedila ekipu Bečkerečke kere (Zrenjanin) rezultatom 45:11. U ostalim utakmicama [...]

TOMAŠEVAC – Ekipa Marijeva (Tomaševac) novi je svetski šampion u banatskim šorama. Oni su u finalu 11. Svetskog prevenstva u banatskim šorama na prepunom lokalnom stadionu u Tomaševcu pobedili ekipu prošlogodišnjeg prvaka Orlovata (Orlovat) rezultatom 30:12. Treće mesto zauzela je ekipa Čoke (Tomaševac), koja je pobedila ekipu Bečkerečke kere (Zrenjanin) rezultatom 45:11.

U ostalim utakmicama su postignuti sledeći reultati: za peto mesto Bećari (Novi Sad) – Lale (Crvena Crkva) 24:22, za sedmo mesto Mamuti (Kikinda) – Sakule (Sakule) 34:19, za dveto mesto TommyLand (Radimna, Rumunija) – Đilkoši (Pančevo) 16:13, i za jedanaesto mesto Sve zvezde (Morkrin) – Šajkaši (Žabalj) 18:17.

Nakon odigrane finalne utakmice novom šampionu je uručen pehar a najboljim igračima vredne nagrade. Najviše poena na jednoj utakmici postigao je Nenad Vitomirov iz ekipe Čoke, najviše poena na finalnoj utakmici postigao je Branislav Tekinder iz Marijeva, dok su najviše poena ukupno na turniru osvojili trojica igrača: Dejan Romanov iz Marijeva, Vasilije Tekinder takođe iz Marijeva i Aleksandar Đorđević iz Orlovata. Najbolji šorač (udarč) na turniru je Nikola Ignjatović iz ekipe Bećari iz Novog Sada, najtalentovaniji mladi igrač je Mihajlo Plavšić iz Sakula dok je najmlađi igrač na turniru Aleksa Marković iz ekipe Čoke. Posebnu nagradu za najpožrtvovaniju porodicu na Svetskom prvenstvu je dobila porodica Paunović iz Crvene Crkve čijih je čak šest članova nastupilo za ekipu Lala. Nakon finalne utakmice i uručenja pehara i nagrade pobedniku, organizovan je koncert grupa Drum’n’zez i Lee man & Đerdani svemira.

Bojan Kostreš, sudija i član Društva za očuvanje banatskih šora, kaže je da Svetsko prvenstvo svake godine sve bolje, kvalitetnije i masovnije.

- Činjenica je da je ovogodišnje prvenstvo i po igri i po organizaciji najbolje do sada. Ovogodišnja poslednje plasirana ekipa bi mogla pobediti ili igrati egal sa ekipom koja je prvi put osvojila titulu. To najbolje govori o napretku ovog sporta kod nas – smatra Kostreš. On je posebno istakao da je ove godine prvi put organizvano i svetsko prvenstvo za decu do 15 godina.

- Želeli smo da organizujemo i prvenstvo za žene, ali nam to ove godine nije uspelo. Ostavili smo taj zadatak za narednu godinu – kaže Kostreš. On kaže da se i dalje radi na tome da se šore registruju kao sport u našoj zemlji.

- Radimo na tome i verujem da ćemo do narednog svetskog prvenstva to završiti – kaže on.

Kostreš, kaže i da je uspostavljena saradnja sa rumunskim oina savezom (rumunski naziv za šore), i da se pojavila mogućnost da se osnuje međunarodna konfederacija saveza koji igraju šore.

- Sportovi koji se zovu ili oina ili šore igraju se i u Moldaviji, Nemačkoj i Mađarskoj, i najverovatnije ćemo od toga uspeti nešto da napravimo do kraja ove ili početka sledeće godine – najavljuje Kostreš.

Inače, mnogi u Banatu tvrde da je američki bejzbol nastao nakon što je Mihajlo Pupin prilikom odlaska u Ameriku poneo loptu za šore, pa ih naučio da igraju. Međutim, postoji i priča po kojoj i bejzbol i šore potiču od kriketa. Po toj priči, pošto je deo Banata, u kom se igraju šore, bio vojna krajina, ljudi su odlazeći i ratujući za Austrougarsku negde pokupili kriket, doneli ga u Banat, prilagodili ga nekom našem mentalitetu i pravilima i onda su nastale šore.

Društvo za očuvanje

banatskih šora


Pročitajte ostatak teksta

Pogledajte još tekstova od blogera: Kovin Ekspres

  Najnovije na Blogosferi

Ovo su detalji kojima možete ulepšati svoj dom

Okov za nameštaj Prvo na našem spisku su okovi za nameštaj, koji vam u prvom momentu mogu delovati možda i malo nejasno. Nekako smo navikli...

pročitajte celu vest
29.11.2018 0:01:09

kategorija:Razno

Komentariši

  Blogosfera Info Box

Blogosfera ima ukupno

4638 postova