Kako odabrati računar po meri?

Jedan u kući više nije dovoljan? Danas gotovo da nema doma u Srbiji koji nema računar. Pojavom ADSL i kablovskog interneta, ceo svet je na dohvat ...

Jedan u kući više nije dovoljan?

Danas gotovo da nema doma u Srbiji koji nema računar. Pojavom ADSL i kablovskog interneta, ceo svet je na dohvat ruke. Računari nam služe za zabavu, informisanje, za posao, za kontakt sa bliskim osobama koje žive daleko odavde, a sve više i za kupovinu iz fotelje. I dok su nekad samo mladi sedeli za računarima kod kuće, sada je konkurencija postala velika. Tata bi da pogleda rezultate jučerašnjih utakmica, pročita vesti, mama bi da pronađe recepte za kolače i da popriča sa koleginicom koja živi u Americi. Deca bi opet da igraju svoje omiljene igrice.

Da bi sve potrebe jedne moderne porodice bile zadovoljene, jedan računar više nije dovoljan, pa mnogi razmišljaju o kupovini drugog, pa i trećeg kućnog računara.

Po mnogo čemu se razlikujemo od razvijenih zemalja, pa i po načinu kupovine računara. Mi još ne primenjujemo svuda važeći princip da se računar kupuje namenski – znam kako ću koristiti računar, kupujem upravo onaj koji je za tu svrhu namenjen i ne dam ni centa više. Kod nas je običaj bio da se kupi najskuplji računar i da se koristi za sve potrebe. Rezultat je nedovoljna iskorišćenost računara i razočarenje nakon saznanja da nakon „samo” tri godine, taj računar nema vrednost koju je imao pri kupovini.

Ekonomska kriza koja nam se događa je stvari učinila još gorim. Sada  svi kupuju najjeftinije računare, koji jedva mogu da prođu kao kancelarijski, a želje su velike: da može da emituje filmove i muziku, da bude računar za igranje takav da neće zastareti u sledeće 2-3 godine, da može bezbedno na internet i da se nikada ne pokvari. Pri tome se računari kupuju bez legalnog operativnog sistema i svi kupci koji nemaju iskustva, dospevaju brzo na crne liste, uz obaveštenje Majkrosofta da su postali „žrtve nelegalne trgovine softverom”.

 

Primer i preporuka:

Računar za porodice  sa malom decom (internet / kancelarijski poslovi / muzika i filmovi).

Računar koji može zadovoljiti osnovne potrebe u domaćinstvu može biti neki  u rangu cene od 25.000 do 30.000  dinara sa LCD monitorom od 18,5“. Komponente u ovom računaru su mahom integrisane na matičnoj ploči, imaju manje memorije i manje čvrste diskove za smeštanje podataka. Od njih ne treba očekivati velike domete u kućnom igranju. Ukoliko nemate veliki stan ili volite da i na godišnjem odmoru pogledate neki film ili slušate muziku, ovakav računar odlično može zameniti i neki od laptopova iz cenovne klase od 30.000 do 35.000.

Računari za tinejdžere – igranje, internet, igranje. Računar namenjen tinejdžerima, pogotovo muškog dela tinejdžerske populacije, mora biti beskompromisna mašina. Kućište sa kvalitetnim napajanjem, snažan procesor, dosta memorije i jaka grafička kartica, garant su zadovoljstva vaših tinejdžera. Minimalni iznos novca za takav računar sa velikim i kvalitetnim monitorom od bar 22“ je 45 – 50.000 dinara, a obično dosegne i 80 – 100.000 dinara. Mnogo je lakše ako u kući imate ženski podmladak. Njihovi apetiti biće zadovoljeni nekim finim laptopom (ako je moguće rozim ili crvenim) u rangu cene od 35 – 45.000 dinara.

Pirati „kvare” računare – sve cene računara su date kao okvir, a treba ih uvećati još za cenu legalanog operativnog sistema, koji će omogućiti stabilnost u radu, bezbednost izlazaka na internet, besplatne dodatke i ispravke u softveru. Kupovinom  legalnog softvera izbegavate  neprijatne situacije do kojih može doći u garantnom roku,  kada reklamirate neispravnost računara, a ispostavi se da je uzrok problema u nelegalnom operativnom sistemu. Takođe, instalaciju kupljenog legalnog operativnog sistema će izvršiti kompanija kod koje kupujete računar i time će garancija biti potpuna.

Najpopularniji operativni sistem za kućne računare je Windows 7 , koji se pojavljuje u tri varijante: Windows 7 starter, Windows 7 Home Basic i Windows 7 Home Premium. Cene operativnih sistema za kućne korisnike, uz novi računar kreću se od 4.500 do 12.500 dinara. Operativni sistem se kao i računar bira u skladu sa namenom.

 

(objavljeno u Dnevnikovom “D-magazinu” 19. juna 2011. godine)

  Najnovije na Blogosferi

Ovo su detalji kojima možete ulepšati svoj dom

Okov za nameštaj Prvo na našem spisku su okovi za nameštaj, koji vam u prvom momentu mogu delovati možda i malo nejasno. Nekako smo navikli...

pročitajte celu vest
29.11.2018 0:12:09

kategorija:Razno

Komentariši

  Blogosfera Info Box

Blogosfera ima ukupno

4638 postova