U Srbiji postoji zakon o dobrobiti zivotinja u kome se opisuju mere kojima se postupa prema zivotinjama kao i o sankcijama koje se primenjuju usled ne postovanja istih. Zakon je veoma kratak i mozete ga procitato npr ovde: http://www.adas.org.rs/dokumenti/zakoni/zakon-o-dobrobiti-zivotinja.pdf.

Izmedju ostalog u zakonu se navodi:

Clan 2:

Dobrobit životinja, koja se uređuje ovim zakonom, odnosi se na životinje koje mogu da osete bol, patnju, strah i stres, i to naročito na: 1) životinje koje se koriste u proizvodne svrhe; 2) životinje koje se koriste u naučnoistraživačke, biomedicinske i obrazovne svrhe; 3) životinje koje se koriste za izložbe, takmičenja, priredbe i druge oblike javnog prikazivanja; 4) životinje za rad i službene životinje; 5) kućne ljubimce; 6) napuštene i izgubljene životinje; 7) divlje životinje u zatočeništvu.

- Dakle, zivotinje imaju osecanja!

Clan 3:

… Dužnost svakog građanina Republike Srbije jeste da spreči i prijavi ministarstvu nadležnom za poslove veterinarstva (u daljem tekstu: Ministarstvo) ili ministarstvu nadležnom za unutrašnje poslove, sve oblike zlostavljanja životinja i ugrožavanja njihovog života, zdravlja i dobrobiti. …

- Svi mi smo po zakonu duzni da radimo ono sto bi trebali kao ljudi! A ne npr ovakve stvari: Serbia: Abuse of Stray Animals Continues Clan 5: … 46) Religiozno klanje jeste klanje koje se obavlja u objektima za klanje životinja (klanicama) u skladu sa religioznim ritualima verske zajednice registrovane u Republici Srbiji, uz prethodnu saglasnost verske zajednice; …

- Sta je to religiozno klanje? I ko nam daje to pravo? Da li organizujemo religiozna klanja u klanicama? Ili izgleda sva klanja opravdavamo saglasnoscu verskih zajednica?

… 34) omamljivanje jeste obavezni postupak koji se sprovodi pre klanja ili lišavanja životinje života kojim se životinja dovodi u besvesno stanje; …

- Da li je omamljivanje obavezni postupak ? Pogledajte clan 28 za detalje … :(

Uglavnom da ne duzimo, ono sto je bio glavni cilj ove akcije Neutrinaca je da skrenemo paznju na problem zlostavljanja zivotinja i opravdavanja tih postupaka kroz verske obicaje ili materijalne uslove. To nisu opravdanja! Zivotinje imaju osecanja i cesto mogu da budu najbolji prijatelji. Kada bi naucili da prema njima budemo bolji – sigurno bi postali i bolji jedni prema drugima.

Za misljenje smo pitali i sve politicke partije u Srbiji (tj do cijih email adresa smo mogli da dodjemo, 44). Posle mesec dana i po dve email poruke dobili smo samo 5 odgovora i to od:

- Komunisticka partija Srbije - Piratska partija Srbije - Reformisticka stranka - Pokret Socijalista - Socijaldemokratski pokret

Citirali bi deo iz email poruke Reformista: “… Tema koju ste pokrenuli je bitna i kao takva iziskuje široku debatu. Lično verujem u to da možemo biti mnogo bolji ljudi ako naučimo da poštujemo prirodu i životinje kao i u to da tolerisanje nasilja nad životinjama stvara ogroman rizik (rekao bih i gotovo sigurno) od stvaranje izrazito nasilne generacije. …”.

Kao i deo iz email poruke Komunista: “… pre nego odgovorim na vaša pitanja, dozvolite da vam uputim jednu primedbu. Naime u nazivu vaseg maila stoji i deo “srbistan”, u koliko ne poznajete dobro istoriju Srbije , taj naziv je korišćen u dobu Turske okupacije Srbije i nastavak “stan” označava Tursku koloniju. Kako smo već skoro dva veka slobodni kao teritorija, mislim da je korišćenje tog naziva (Srbistan) neprimereno. …”.

Da sumiramo: Vlada je propisala zakone koji se ne postuju, koji ih ne interesuju. Opravdavamo lose postupke jos losijim izgovorima. Gubimo sliku o onome sto nas stvarno razlikuju od zivotinja – HUMANOST!

U Holandiji postoji stranka za zivotinje koja se bavi iskljucivo ovakvim pitanjima, pogledajte vise ovde: http://www.partyfortheanimals.nl. A ukoliko zelite da vidite kakav smo odziv imali na proslo pitanje, pogledajte ovde: http://madspoon.net/neutrinci_u_srbistanu/2011/04/04/koliko-je-politicarima-stvarno-stalo-do-vas/.


Pročitajte ostatak teksta

Pogledajte još tekstova od blogera: Neutrinci u Srbistanu

  Blogosfera Info Box

Blogosfera ima ukupno

4636 postova