Zimska oprema ili zimske gume?

Novi pravilnik ZOBS je uneo dosta zabune kada su u pitanju termini zimska oprema i zimske gume, zbog čega, kako se novembar približava, sve češće od posetilaca i kupaca dobijamo pitanja na ove teme. Zbog toga ćemo pokušati da ove termine razjasnimo kako biste u mesecima koji slede lakše donosili odluke o kupovini. Najvažnije je prvo [...]

Zimska oprema ili zimske gume?

Novi pravilnik ZOBS je uneo dosta zabune kada su u pitanju termini zimska oprema i zimske gume, zbog čega, kako se novembar približava, sve češće od posetilaca i kupaca dobijamo pitanja na ove teme. Zbog toga ćemo pokušati da ove termine razjasnimo kako biste u mesecima koji slede lakše donosili odluke o kupovini.

Najvažnije je prvo napraviti razliku između termina zimska oprema i termina zimske gume, jer se oni mogu po svom značenju mogu preklapati u određenoj meri, ali nemaju identično značenje.

Zimska oprema je termin iz člana 121. pravilnika ZOBS, po kome se pod zimskom opremom smatraju sve gume koje imaju bar jednu od oznaka M+S, Winter, Snow, oznaku pahuljice (Severe Service Amblem) i sl. To znači da gume koje zbog oznaka koje nose zadovoljavaju pravilnik i spadaju u obaveznu zimsku opremu mogu, ali i ne moraju biti zimske gume.

S druge strane, sirovinski sastav gume i dezen gazećeg sloja su elementi koji odlučuju o tome da li je neka guma zimska ili letnja, tj. sam proizvođač prilikom proizvodnje određene gume u zavisnosti od izbora sirovina i konstrukcije gazećeg sloja proizvodi zimsku ili letnju gumu. Da bi se jasno razlikovale jedne od drugih zimske gume obavezno nose oznaku pahuljice uokvirene planinom sa tri vrha, a o ovoj oznaci će više biti reči u posebnom tekstu na IPG blogu koji će biti objavljen u četvrtak.

Zimska oprema je obavezna u periodu od 1. novembra do 1. aprila, dok van navedenog perioda ne postoji zakonska regulativa kad je izbor guma u pitanju. U tom smislu možete na svom automobilu ostaviti montirane zimske gume tokom cele godine, ali računajte na to da će se one brže habati naročito tokom vrućih letnjih dana, što će uticati na njihov vek trajanja i svojstva u vožnji u narednoj zimskoj sezoni.

Zato preporučujemo da pre odluke o kupovini guma razmislite o tome koje su vaše realne potrebe kada je vožnja tokom cele godine u pitanju, a više na tu temu pročitajte u članku Koje gume kupiti?


Pročitajte ostatak teksta

Pogledajte još tekstova od blogera: Internet Prodaja Guma - Blog

  Najnovije na Blogosferi

Ovo su detalji kojima možete ulepšati svoj dom

Okov za nameštaj Prvo na našem spisku su okovi za nameštaj, koji vam u prvom momentu mogu delovati možda i malo nejasno. Nekako smo navikli...

pročitajte celu vest
29.11.2018 0:01:09

kategorija:Razno

Komentariši

  Blogosfera Info Box

Blogosfera ima ukupno

4638 postova