Oznaka pahuljice

Bezbednost automobila u uslovima vožnje po snegu i poledici je određena gumama. Prva i najbitnija osobina zimske gume jeste njen sirovinski sastav zbog čega ona zadržava svoju mekoću, elastičnost i moć prijanjanja na niskim temperaturama. Ne zaboravite da koliko god bezbednosnih sistema da ima vaš automobil, gume su te koje određuju kako će se vaše [...]

Pahuljica

Bezbednost automobila u uslovima vožnje po snegu i poledici je određena gumama. Prva i najbitnija osobina zimske gume jeste njen sirovinski sastav zbog čega ona zadržava svoju mekoću, elastičnost i moć prijanjanja na niskim temperaturama. Ne zaboravite da koliko god bezbednosnih sistema da ima vaš automobil, gume su te koje određuju kako će se vaše vozilo ponašati na snegu i poledici. Kako onda prepoznati prave zimske gume?

U svojoj potrazi za gumama verovatno ste naišli na oznaku pahuljice uokvirene planinom sa tri vrha. Ova oznaka (eng. Severe Service Amblem) upravo služi da prilikom kupovine guma na prvi pogled ustanovite da li je reč o pravim zimskim gumama ili ne.

Pahuljica je relativno nova oznaka, a u međunarodni sistem označavanja guma uvedena je 1999. godine, kao odgovor američkih Udruženja za testiranje i materijale (ASTM) i Udruženja proizvođača guma (RMA) na potrebe kupaca da u velikoj ponudi M+S guma lakše izaberu one koje su namenjene za vožnju u pravim zimskim uslovima. To znači da će vam gume sa oznakom pahuljice obezbediti drastično bolje vozne karakteristike i ponašanje na niskim temperaturama, po bljuzgavici i snegu, od guma koje nose samo M+S oznaku.

Novi pravilnik ZOBS ne predviđa pod zimskom opremom obaveznu upotrebu jedino guma sa oznakom pahuljice, već to mogu da budu i M+S gume. S druge strane, ukoliko tokom zime prelazite veći broj kilometara i vozite ne samo u gradskim uslovima, naša je preporuka da ipak izaberete prave zimske gume, sa oznakom pahuljice, jer je na duže staze to najbezbednije i najisplativije rešenje.


Pročitajte ostatak teksta

Pogledajte još tekstova od blogera: Internet Prodaja Guma - Blog

  Najnovije na Blogosferi

Ovo su detalji kojima možete ulepšati svoj dom

Okov za nameštaj Prvo na našem spisku su okovi za nameštaj, koji vam u prvom momentu mogu delovati možda i malo nejasno. Nekako smo navikli...

pročitajte celu vest
29.11.2018 0:12:09

kategorija:Razno

Komentariši

  Blogosfera Info Box

Blogosfera ima ukupno

4638 postova